donderdag 21 augustus 2014

Een textiel product dat het verhaal van Tilburg vertelt

Binnenkort begint Meike Fleskens (1988), vierdejaars student aan Academie Artemis in Amsterdam, aan een bijzondere stage in zowel Stadsmuseum Tilburg als het TextielMuseum

Meike Fleskens
Meike Fleskens volgt de opleiding allround styling en design aan de Academie Artemis in Amsterdam. De periode van september tot en met december 2014 is gewijd aan een casestudie, die zij zal uitvoeren bij Stichting Mommerskwartier in Tilburg. Onder begeleiding van Petra Robben (Stadsmuseum Tilburg) gaat Meike onderzoeken hoe er meer verbinding gecreëerd kan worden tussen het TextielMuseum, Stadsmuseum Tilburg en de stad Tilburg. Het idee is om een (textiel) product te ontwikkelen dat geïnspireerd is op de identiteit van de stad.

Meike Fleskens heeft een passie voor textiel en materiaal, waarbij zij vooral de vernieuwing erg interessant vindt. Daarnaast heeft Meike een persoonlijke binding met Tilburg: haar moeder is een echte Tilburgse en haar grootvader werkte tot de teloorgang van de rijke textielindustrie als adjunct directeur bij Mutsaers & Van Poppel.  Meikes roots spelen dus een belangrijke rol in dit verhaal.

Stukkenwasmachines bij Mutsaers & Van Poppel
Volgens Meike zijn er in styling en design tendensen, zoals de verwijzing naar de herkomst of de oorsprong van een product. Consumenten willen graag precies weten waar een product vandaan komt. Wanneer het ook nog uit eigen buurt of streek komt, wordt dat beter gewaardeerd. Een tweede tendens betreft de hang naar duurzame producten en als derde trend signaleert Meike de ‘story telling’. De gevoeligheid voor producten met een verhaal is volgens haar een reactie op de overvloed aan 'spullen en prullen'. Vandaag de dag worden producten gewaardeerd om wat ze te zeggen hebben. Herkomst, duurzaamheid en een verhaal; het zijn belangrijke trends.

Deze maatschappelijke trends staan centraal in Fleskens' zoektocht naar de ontwikkeling van een product dat de verbinding legt tussen textiel en identiteit van de stad Tilburg. Aan het einde van het jaar rondt Meike Fleskens haar stage af. Het zou bijzonder zijn als er dan een product is ontwikkeld dat het verhaal van de Tilburgers vertelt.

2 opmerkingen:

brocantezussen zei

Bijzonder zeg. Ben erg benieuwd naar het resultaat!!!

Petra Robben zei

Dank voor je reactie. Deze blogpost is gisteren 250 x bekeken. Eveneens bijzonder ;-)