woensdag 13 augustus 2014

Co-creatie en participatie Grenzeloos Tilburg 1914-1918

Documentaire Grenzeloos Tilburg 1914-1918
Wil jij meewerken aan de productie van een documentaire? Dit is je kans!
De Bibliotheek Midden-Brabant produceert samen de Fontys opleiding Art, Communications & Design (ArtCoDe) en het Wereldpodium een documentaire over ‘Vluchtelingen’, in het bijzonder de impact van de grote stroom Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De documentaire maakt onderdeel uit van de door het Stadsmuseum geïnitieerde manifestatie ‘Grenzeloos Tilburg 1914 - 1918’ die in de hele stad op verschillende manieren vorm krijgt dit jaar.

Wij zoeken jou!
De Bibliotheek zoekt input voor de documentaire. Heb jij herinneringen, inhoudelijke kennis, of andere informatie over Vluchtelingen in Tilburg tijdens de Eerste Wereldoorlog? Over de impact van de Eerste Wereld Oorlog op de stad? Of wellicht over meer actuele vluchtelingen-kwesties, zoals Syrie of Lampedusa? Wil je deze herinneringen, kennis of informatie delen? Achter de schermen als input voor de documentaire? Of juist vóór de schermen in een interview bijvoorbeeld?
Mail ons op grenzeloostilburg@bibliotheekmb.nl en vertel ons wat je bijdrage aan de documentaire zou kunnen zijn. We komen graag met je in contact. Heb je vragen, gebruik dan hetzelfde e-mailadres om deze te stellen!

Leer en produceer mee!
Vanaf 3 september nemen, in een 8 weeks lesprogramma, de ArtCoDe-studenten de productie van de documentaire op hun schouders. Zij worden hierin bijgestaan door hun eigen docenten en professionele documentairemakers. De colleges vinden plaats op dinsdag, donderdag en vrijdagochtend van, zijn openbaar en worden gegeven in het Digilab in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Ze zijn voor iedereen (niet-studenten, jong, oud) toegankelijk, wees welkom!
De documentaire beleeft in november de première tijdens een uniek event dat door de studenten georganiseerd gaat worden. Houd www.bibliotheekmb.nl in de gaten voor meer informatie.

Er is meer!
De Bibliotheek Tilburg Centrum is één van de locaties waar meer gebeurt tijdens de cultuurhistorische manifestatie ‘Grenzeloos Tilburg 1914-1918’:
> Expositie over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Tilburg met foto’s, teksten, attributen, archiefstukken, korte films etc. Gratis. Van 1 augustus t/m november.
> Koffietafelgesprekken met oorlogsgetuigen. (i.s.m. het Wereldpodium). Vrije inloop. Vrijdag 5 en 19 september en vrijdag 3 en 17 oktober van 11.00 tot 12.00 uur.
> Informatieve zoektocht (onder begeleiding) naar Belgische vluchtelingen en soldaten in Tilburg met behulp van de Erfgoedbrowser. Gedetailleerde info volgt via de website van de Bibliotheek.

Voor meer gedetailleerde informatie zie www.wereldpodium.nu/sept-okt-ooggetuigen-van-oorlog  en www.bibliotheekmb.nl