zondag 20 juli 2014

Kruikencafé

In Tilburg zit een gat in de markt. Zo kreeg ik vandaag een mail van een man die binnenkort zijn zestigste verjaardag viert. Hij vroeg me of ik op zijn zestigste verjaardag wilde ‘optreden’. Hij had ooit deelgenomen aan een taalklasje dat ik gaf bij een winterfeest in de Piushaven. In het scheepsruim van Caroline Docters Van Leeuwen gaf ik toen les in de Tilburgse klinkertabel en gaf ik een op-maat-gemaakt-dicteetje.

Naast een (toenemende) belangstelling voor de Tilburgse taol bespeur ik een rage in het aanbieden en becommentariëren van oude Tilburg foto’s. Op Facebook is een groep aangemaakt onder de kop: ‘Alle Tilburgse herinneringen In Een Groep!’. Er zijn maar liefst 3348 leden en Tilburger Ad Devriesere heeft er volgens mij een dagtaak aan. Devriesere haalt foto’s op uit Beeldonline (de databank van Regionaal Archief Tilburg), boeken over Tilburg of privéverzamelingen. Een al wat oudere variant is het spel ‘Verborgen schatten uit het verleden’ van Tilburg Dichtbij, waarbij de Tilburgers moeten raden waar een detail uit een foto genomen is. Een nieuwe ‘game’ is ontwikkeld door ene ‘Snaak Bossie’ die historische foto’s van het archief zodanig schaalt dat ze in hedendaagse straatbeelden passen.

De laatste maanden lazen we in de krant en op Facebook over de succesvolle wandelingen door de stad onder leiding van Gerard Otten en Stadsgidserij Tilburg, L’Aventura en De Kwekerij. Locaties als Moerenburg, Piushaven en Spoorzone dienen als decor voor al dan niet fictieve verhalen over de stad en haar bewoners.

Wat we echter in dit aanbod nog missen is een typisch Tilburgs café of restaurant dat het verhaal vertelt van onze stad. Wat mij betreft wordt dat een kruikencafé of een fabriekspand waarin het verhaal van de textiel wordt verteld of een fabrikantenwoning waar je in stijl kunt dineren. Op het menu moet in ieder geval de ‘slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrepel’ en als afsluiter een ‘toepertoetje’ en een ‘schrobbelèèr’.

In het kruikencafé - om het zo maar even te noemen -  vieren Tilburgers hun verjaardagen en jubilea, komen er samen om herinneringen op te halen, leren zij de Tilburgse taol en spelen gezamenlijk een spel. Het café dient tevens als vertrek- en aankomstpunt voor wandelingen en fietstochten. Een gat in de Tilburgse markt. Wie vult het op?

Deze tekst schreef Petra Robben voor een column in Brabants Dagblad 12 juli 2014.