dinsdag 29 juli 2014

Expositie Eerste Wereldoorlog in Tilburg

Op 1 augustus 2014 gaat het bijzondere programma 'Grenzeloos Tilburg 1914-1918' van start dat op initiatief van Stadsmuseum Tilburg tot stand kwam in samenwerking met vele partners. Het programma 'Grenzeloos Tilburg' is ontwikkeld ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog die plaatsvond tussen 1914 en 1918. Hoewel Nederland neutraal bleef tijdens deze oorlog, ondervonden vele dorpen en steden er toch gevolgen van. Zo werd de stad Tilburg overspoeld door vluchtelingen en militairen.
Expositie (vanaf 2 augustus) In de bibliotheek op het Koningsplein is van 2 augustus t/m 30 november 2014 een bijzondere  expositie ingericht over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Tilburg. Daarin wordt het verhaal verteld over de tienduizenden Belgische vluchtelingen en Nederlandse soldaten die in de periode 1914-1918 in de stad Tilburg verbleven. Daarnaast worden aspecten die hiermee samenhingen getoond, zoals de beruchte ‘dodendraad’, het vroegere ‘Bels Lijntje’, militaire objecten, kunstvoorwerpen etc. Dit alles in  een spannende vormgeving van Ad Roefs, met films, foto’s, informatieve teksten en een ‘interactieve’ opstelling. De expositie is bedoeld voor jong en oud en is gratis te bezichtigen tijdens de normale openingstijden van de bibliotheek.

Boek (1 augustus) Het boek 'Grenzeloos Tilburg 1914-1918: Een stad vol vluchtelingen' belicht alle aspecten die samenhingen met de vluchtelingenproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog, zoals opvang, registratie, behuizing, verzorging en sociale context. Ook is er aandacht voor bijzondere personen, locaties en gebeurtenissen en voor verhalen van ooggetuigen en Tilburgse nazaten van vluchtelingen. Tevens wordt het resultaat van een onderzoeksproject door Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg en Stadsarchief Turnhout gepresenteerd. Het boek is geïllustreerd met archieffoto’s, nieuw beeldmateriaal en historische documenten. Bij het boek zijn diverse auteurs betrokken onder redactie van Ronald Peeters, Astrid de Beer en Berry van Oudheusden. Het is een uitgave van Gianotten Printed Media i.s.m. Stadsmuseum Tilburg, in de reeksen 'In Tilburg' (6) en Stadsmuseum Tilburg Cahier' (17). 'Grenzeloos Tilburg 1914-1918: Een stad vol vluchtelingen' (full color; 156 pag.) is vanaf 1 augustus 2014 verkrijgbaar voor 11,50 euro bij de boekhandels Livius en Gianotten Mutsaers en in de Bibliotheek op het Koningsplein.

Fotopanelen (1 augustus) Op diverse plekken in de Tilburgse binnenstad worden negen grote panelen geplaatst met historische foto’s en korte teksten in een opvallende vormgeving. Elk paneel verbeeldt een aspect van het verblijf van de vluchtelingen en militairen in Tilburg tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdschrift (1 augustus) 'Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur', een uitgave van Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed, geeft op 1 augustus 2014 een special uit over de gemobiliseerde militairen in Tilburg anno 1914-1918. Hoe en waar werden de militairen ondergebracht, welke taken hadden zij, wat was de invloed van hun aanwezigheid op het dagelijks leven, hoe correspondeerden zij met het thuisfront, welke getuigenissen lieten zij na…? Deze en andere onderwerpen worden op ca. 32 pag. geopenbaard en met historische foto’s geïllustreerd. Het tijdschrift is vanaf 1 augustus verkrijgbaar in de Tilburgse boekhandels voor 5,50 euro.

Film en diner (1 augustus) Op vrijdagavond 1 augustus sluit de volledig gerenoveerde bioscoop Cinecitta in de Willem II-straat zich aan bij de manifestatie met een Filmspecial. Vanaf 18.30 uur kunnen bezoekers genieten van een exclusieve maaltijd en twee indrukwekkende speelfilms over de Eerste Wereldoorlog, ‘Joyeux Noel’ en ‘Un long dimanche de fiançailles’.

Programma 1 augustus
18.30 uur    Maaltijd in het restaurant
19.30 uur    Film: Joyeux Noel van Christian Carion, Frankrijk 2005, 116 min.
21.45 uur    Film: Un long dimanche de fiançailles van Jean-Pierre Jeunet, Frankrijk 2004, 133 min.