zaterdag 12 juli 2014

013 Gevoel

Trots en gedrevenheid voelde ik in een gesprek met Sjaak Bosch, meesterbakker en directeur bij Van Iersel. Er klopte iets niet, alleen wist ik niet meteen wat. Sjaak vertelde met verve over het Tilburgse familiebedrijf dat in 1951 begon. ‘Ambacht’ en ‘authenticiteit’ zijn de kernwoorden en worstenbroodjes van Van Iersel ‘worden tot in Spanje toe herkend’. Door de stad rijden broodwagens met afbeeldingen van krentenbollen op de voorgrond en de Hasseltse kapel daarachter. Het progrèsgebak wordt deftiger geafficheerd: op de achtergrond schittert het Paleis-Raadhuis. Het mag duidelijk zijn; meesterbakker Sjaak is een echte Tilburg-fan.

Bakkerij Van Iersel is een van de vele detaillisten die zich gaat vestigen in het Retailpark AaBe. ‘Om je daar te vestigen is een eerbetoon aan de historie van de stad. Die industriële omgeving moet je koesteren. Je moet je laten leiden door je eigen geschiedenis, en tegelijkertijd vooruitstrevend zijn en continuïteit waarborgen.’ Volgens Sjaak gaf Stekelenburg een boost aan het lokale ondernemerschap: ‘bedrijvigheid voor en door de Tilburgers.’ Maar Sjaak heeft zijn twijfels: ‘het lijkt of ze hier niet trots genoeg zijn. Ze zijn hier toch groot geworden door de nijverheid. Daar hoef je je toch niet voor te schamen?‘  Deze trots-op-Tilburg-bakker lijkt bijna niet van onze stad. Door mijn werk spreek ik namelijk veel mensen die ‘maawen’ over de ‘lillekste’ stad van het land en dat alles hier zo op ‘zijn Tilburgs’ gaat.

Toen Retailpark AaBe de eerste spades in de grond zette, ontwikkelde de meesterbakker een AaBe-brood. ‘Ik zal er een voor je halen,’ zegt ie, terwijl ik aan de koffie zit. Als hij terugkomt legt hij een ‘oerbrood’ voor me op tafel. ‘Het ziet er uit als een baksteen, maar de smaak is puur en getuigt van ambachtelijkheid; als een oud recept.’ Ik krijg het zware brood als relatiegeschenk mee naar huis. Met het aanstalten maken om weg te gaan, valt mijn oog op een poster boven Sjaaks bureau: Rotterdam! Zijn tongval, dat was het dus! Hier spreekt geen Tilburger, maar een rasechte Rotterdammer. Sjaak komt er open en eerlijk voor uit: ‘Dat 010 – gevoel, dat is een oergevoel. Dat mis ik hier nog steeds bij die Tilburgers!’

Ik fiets weg. Met die baksteen in mijn tas. Sjaak moest eens weten hoe ´013´ dat voelt!

Deze tekst schreef Petra Robben voor een column in Brabants Dagblad 5 juli 2014.