dinsdag 24 juni 2014

Column Aajdèntetie

Brabants Dagblad vroeg aan 'smaakmaker' Petra Robben om de komende vier weken op zaterdagen een column te verzorgen. Aangezien Stadsmuseum Tilburg geacht wordt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de stedelijke identiteit, werd dat dan ook het onderwerp voor de eerste column.

Aajdèntetie*

Is de ziel van de stad inmiddels al bekend? Maanden geleden sprak ik erover met toenmalig wethouder Marjo Frenk, rasechte Tilburger Suus van den Broek en niemand minder dan schrijver em dichter Ilja Leonard Pfeijffer, voormalig Leidenaar, nu  Genuaan. Hij had de avond tevoren tot diep in de ochtend bij Weemoed gezeten. Daarbij  had hij geen fiets en zag ie er ook niet uit alsof hij in die vier dagen de hele stad ging bewandelen. In hoeverre hij dan ook onze ziel zou gaan vinden, vroeg ik me toen al af. ‘Hij zou het gaan opschrijven in een boek,’ maar ik zag bij de crowdfunding site Tilburgvoorcultuur.nl dat het met de benodigde vijfduizend euro nog niet zo opschoot.

Als projectleider bij het Stadsmuseum Tilburg word ik geacht een bijdrage te leveren aan de versterking van de identiteit van de stad. Ik heb er dus belang bij dat we die ziel boven tafel zien te krijgen. Speurend op de site van Brabants Dagblad op de vraag wat de ziel van Tilburg is, lees ik over traditionele plaatsen van herinnering zoals de mèrt op den Bèsterd, de Heikese kerk en de Hasseltse kapel. Naast het even zo vaak genoemde draaiend huis kan ik er zelf ook nog wel wat noemen: Tilburgse taol, textiel, Pirke en Royke Donders, homowijk en Willem II op de Schouwburgpromenade. Frustratie en onmacht blijken uit de vaak aangehaalde Cees de Sloper die verantwoordelijk wordt geacht voor alles wat lelijk is in de bebouwde binnenstad. Daarbij wordt er nogal eens sceptisch gevraagd of Tilburg überhaupt wel een eigen ziel heeft.

Beste krantenlezers, als ik het zo bezie: dan weten we het inderdaad nog nie. We kunnen nu twee dingen doen: of we storten de komende dagen massaal geld in het fonds voor cultuur, zodat buitenlander Pfeijffer ons alsnog gaat vertellen waar de ziel van Tilburg ligt. Of we doen het op zijn Tilburgs en we maawen er met zijn allen nog eens flink over door bijvoorbeeld op Facebook of via deze krant. De komende weken wil ik nog meer van deze columns gaan schrijven en dan heb ik wat munitie nodig. Bij deze dan ook mijn oproep en dat doe ik op modern Tilburgs: onzen aajdèntetie, in hoeverre hebben we die?

*Aajdèntetie is Tilburgs voor Identity ofwel Identiteit