woensdag 2 april 2014

Crowdfunding Jardena Gil: Dubbelportret

Jardena Gil: Dubbelportret
Stel je voor: 170 dubbelportretten, foto's met twee portretten: een portret van een Joodse Tilburger en een portret van zijn of haar huis. Elke foto vertelt zijn eigen verhaal. De Joodse Tilburger vertelt ons wie hij was, hoe oud, man of vrouw, jong of oud. Hij vertelt ons dat hij een mens was, een heel gewoon mens, een Joods mens. Noodgedwongen moest hij zijn huis verlaten, de plek waar hij zich veilig voelde, waar hij woonde, soms met man of vrouw en kinderen. Hij moest vluchten, onderduiken of op transport gesteld. Zonder ooit terug te keren.

Voor deze foto’s heeft kunstenaar Jardena Gil portretten verzameld van de 170 Joodse Tilburgers die zijn omgekomen en foto's gemaakt van hun huizen. Zij heeft nabestaanden gevraagd, op internet gezocht, de website van de Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland afgestruind, en medeonderzoekers van de vrijwilligerswerkgroep Joodse Tilburgers gevraagd om in hun spullen te zoeken.

Toch heeft Gil niet van alle 170 omgekomen Joodse Tilburgers portretten gevonden. Zij koos ervoor om deze mensen af te beelden door een silhouet met heel veel kleine stippen. De stippen zijn afkomstig van de homepage van de Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland en symboliseren de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Ook zijn er huizen die niet meer bestaan of mensen die hun eigen huis verlieten om onder te duiken. Huizen die niet meer bestaan worden afgebeeld als een typisch Tilburgs huisje, met Franse kap, met op de achtergrond een oude plattegrond van Tilburg. Huizen van Joden die naar Tilburg kwamen om onder te duiken, worden afgebeeld als een zwart vlak, dat de onvermijdelijke donkerte en stilte van het onderduiken symboliseert.

De 170 foto’s heeft Jardena Gil speciaal gemaakt voor Open Joodse Huizen op 3 en 4 mei2014. Gedurende deze twee dagen worden levensverhalen van Joodse Tilburgers verteld in de huizen waar zij tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden of ondergedoken zaten. Tijdens kleinschalige bijeenkomsten is er gelegenheid voor het kleine, persoonlijke verhaal van een huis en zijn vroegere bewoners, van overlevende familieleden, van een buurman die meehielp en van de ervaringen van voormalige buurtbewoners. Wie woonden hier, in dit huis of om de hoek, wat weten we nu over hen, waar zat een schuilkast, wat is er gebeurd?

Jardena wil tijdens Open Joodse Huizen een expositie houden van de 170 dubbelportretten. Zodat wij niet alleen over de Joodse Tilburgers praten, maar ze ook kunnen zien. De Joodse Tilburger met zijn Tilburgse huis. Om deze expositie mogelijk te maken heeft zij hulp nodig. Met een donatie kunt u een dubbelportret adopteren en de naam en het levensverhaal van een Joodse Tilburger levend houden. Met een donatie brengt u de expositie een stap dichterbij.

De foto's worden afgedrukt in een duurzame kwaliteit, zodat de foto's later ook op andere locaties getoond kunnen worden. Het formaat van de foto's is 8 x 13,5 cm. De portretten zijn maximaal 5 x 6 cm groot.

Elke foto is klein, maar samen vormen de 170 foto's een groot geheel en laten daarmee op indringende manier de massaliteit van het verlies zien. Om te zien wie op de individuele kleine foto staat, moet je dichtbij komen, zo dichtbij dat het grote geheel wegvalt en elk individu gezien wordt. Als een op zichzelf staande Joodse Tilburger. Opdat wij hen niet vergeten.