dinsdag 11 maart 2014

In gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer | Vooraf

Morgen mag ik met Marjo Frenk, wethouder van cultuur, in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer die in enkele dagen tijd de ziel van Tilburg gaat bloot leggen. Tja, en waar ga je dan beginnen als je gevraagd wordt om mee te praten over de ziel van de stad? Aangezien Pfeijffer hier is in het kader van Tilt, hét literaire festival van Tilburg, heb ik in de Bibliotheek naar enkele boeken gezocht. Zomaar, enkele titels uit het aanbod van stadsdichters en gedichten over de stad:

Cees van Raak, Stad (acrostichon) (Tilburg 1986).

Jace van de Ven, Bezijden de Noordstraat (Tilburg 1999).

Nick J. Swarth, naked city poems (Tilburg 2007).

Frank van Pamelen, Tilburg tintelt (Tilburg 2009).

Cees van Raak, Ramscheut (Tilburg, 2011).

En hierover schreven zij:

Vroege nederzetting, Tiliburgis, Middeleeuwen.

Sloebers, kraamvrouw, werklui, fabrikaant, wevers, werken als een ezel, textielstakingen, Kerk, fabriek en wevers, Kruikenzeiker, Wolstad, Gehoorzaamheid, bidden, arbeid adelt, schoorstenen, BEKA, AaBe, kruiken.

Kerk die over alles waakte, Koosje, Koosje, missaal, Heuvelse kerk, Goirkese kerk, Heikese kerk, Hasseltse kapel, Süleymaniye Moskee, Fraters, Leesplank, Harm Schilders’ klokkengelui, meneer pastoor, wierook, klokken, zondagsmis.

Begraafplaats Bredaseweg, Noordstraat, Kanaal, ophaalbrug, Lindeboom op de heuvel, Wilhelminapark, Spoorzone, Tuinstraat, Willem II straat , Wagnerplein, Piushaven, Koningswei, Vogeltjesbuurt, Textielbuurt, Tilburg Noord , Jeruzalem, Reeshof, Tilburg-Poppel-Turnhout, Vijfsprong, Heuvel, Pieter Vreedeplein, Willemsplein, Koningsplein, Westermarkt, Heikant, Heyhoef, Wandelbos, Fatima, Armhoefse Akkers.

Station Tilburg, Stadsheer, Draaiend huis, Paleis, Midi.

Marietje Kessels, Zot Joke, Adje, Vrouwke Misère, Peerke Donders, Anton Roothaert, Helga Deen, Miet van Puijenbroek, Pater Poels, Hans Smolders.

Volks, kermis, Tilburgs Volkslied, Tilburgse taol, Willem II voetbal, Kanonbal, Toepertoetje, Slaoj meej aaj, meej jèùn, meej èèrepel, knòrries in en koojke, enen halveneuroo, duivensport, hooggaatie,

Universiteit, Museum De Pont, Fundament, Factorium, Textielmuseum, Festival Mundial.

Stranger than paranoia, Incubate, Plekgedichten, Huis van de Wereld.

Tilburg tegen armoede, friet, armoede, wietteelt.

Gelaagdheid, gefragmenteerdheid, ‘Cees de Sloper’, ‘Moderne industriestad’, ‘Schonste stad vant laand’, ‘Typisch T’, Meer dan 200.000 inwoners, ‘Tilburg tintelt, Tilburg bruist’, Contrast van perspectief, Lachen en veel lijden, ‘Tilburg je bent er’.

Verre van compleet, uiteraard. Ik ga deze lijst morgen voorleggen aan Pfeijffer. Hij zal om toelichting vragen over de woorden die hij niet kent. Ik ben benieuwd naar waarmee hij zondag gaat komen. De ziel van de stad door Ilja Leonard Pfeijffer.

Petra Robben