vrijdag 28 februari 2014

Lezing Koning Willem II in Tilburg

Op donderdag 20 maart organiseert Heemkundekring Tilborch een lezing over Koning Willem II in Tilburg. Dr. Jeroen van Zanten (auteur van de biografie 'Koning Willem II, 1792-1849') en Ronald Peeters (hoofd Stadsmuseum Tilburg) geven een toelichting op de koning die regeerde van 1840 tot 1849. De kroonprins / koning verbleef regelmatig in Tilburg. 

Hoewel Willem II slechts negen jaar op de troon zat, leidde hij een leven vol avontuur. Hij behaalde eeuwige roem op het slagveld, maar stelde zich tegelijk bloot aan schandalen. Bij het grote publiek is er weinig bekend over deze vorst. Het meest bekende feit is wellicht dat Willem II verantwoordelijk was voor de grondwet van 1848. Uit de biografie van Van Zanten blijkt echter dat hij veel meer was: een reiziger die van jongs af aan alle uithoeken van Europa bezocht, een oorlogsheld, een kunstliefhebber en een vorst met oorspronkelijke staatkundige denkbeelden, maar ook met verboden passies.

De ‘wereldreiziger’ verbleef echter graag in de stad Tilburg: ‘Hier ademde hij fris en vrij’. In Tilburg had Willem II de status van opperbevelhebber van het leger, ondernemer en grootgrondbezitter. Zo bezat hij grote stukken grond, een paleis, een tuinhuis aan de Koningshoeven, een kazerne, een pannenbakkerij, een schaapskooi en vele hoeven. In 1831 vestigde kroonprins Willem zijn hoofdkwartier in Tilburg, in 1835 kocht hij aan de Markt twee woningen naast elkaar, op 29 april 1841 vond de intocht in Tilburg plaats nadat Willem tot koning was gekroond. In 1842 legde de koning de eerste stenen voor respectievelijk de lancierskazerne en vijf jaar later in 1847 een nieuw paleis. Voordat dit echter werd opgeleverd, overleed koning Willem II op 17 maart 1849.

Plaquette op de plaats waar Koning Willem II overleed in 1849.
Tijdens de duolezing op 20 maart as zal Jeroen van Zanten de context schetsen van de periode waarin Koning Willem II regeerde. Ronald Peeters vertelt over de verblijven van Willem II in Tilburg en de herinneringen daaraan in onze stad.  

Donderdag 20 maart - Bibliotheek Koningsplein 10
19.00-21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)
Bij deze lezing is het noodzakelijk om van tevoren aan te melden. Dat kan via tilborch@live.nl

 

Geen opmerkingen: