dinsdag 4 februari 2014

Website en Facebook Grenzeloos Tilburg 1914 1918

Stadsmuseum Tilburg heeft een nieuwe website en een Facebookpagina met als thema Grenzeloos Tilburg 1914 1918. Het is een programma dat vanaf juli 2014 van start gaat. Zo zijn diverse activiteiten in ontwikkeling: een expositie in Bibliotheek Tilburg Centrum, een boek waarin aspecten die samenhingen met de vluchtelingenproblematiek tijdens WO1. Hierin onder meer opvang, registratie, behuizing, verzorging en sociale context. Ook is er aandacht voor bijzondere personen, locaties en gebeurtenissen en voor verhalen van ooggetuigen en Tilburgse nazaten van vluchtelingen.

Een van de partners in het project is Regionaal Archief Tilburg. Deze is onder leiding van Astrid de Beer een onderzoek begonnen naar talloze vluchtelingen die naar Tilburg kwamen. Hun gegevens bevinden zich onder andere in verschillende soorten registratiekaarten met daarop de naam, geboorteplaats en -datum, beroep, datum van aankomst in Tilburg etc.. Vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg gaan zich de komende maanden bezighouden met het invoeren van persoonsgegevens van de Belgische vluchtelingen in de database.

Kijken we op de website 'Grenzeloos Tilburg' naar het lijstje 'In herinnering' dan zien we daar als een van de namen Anton Roothaert staan. Deze was de zoon van een biljartfabrikant in de Telefoonstraat. De mobilisatie van 1914 maakte een vroegtijdig einde aan zijn gymnasiumopleiding aan het St. Odulphuslyceum. Roothaert werd aangesteld als reserveofficier, maar we kennen hem natuurlijk vooral als auteur. Zijn bekendste werk is uiteraard Doctor Vlimmen (1936). Voor meer Belgisch - Tilburgse namen kijk je op de website onderaan de reeks 'In herinnering'.