vrijdag 24 januari 2014

Muzische leerlingen van het Koning Willem ll College en leerlingen uit groep 8 spelen het toneelstuk ‘Reizen met eieren’ op Holocaust Memorial Day

De Bevrijdingsdag van Auschwitz, 27 januari 1945, is ruim vijf jaar geleden door Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, uitgeroepen tot een internationale gedenkdag: The Holocaust Memorial Day. Op deze dag herdenken we de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden (Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur).

Leerlingen van de muzische afdeling van het Koning Willem ll College voeren op zaterdag 25 januari het toneelstuk 'Reizen met eieren' op. Ook leerlingen uit groep 8 van de basisscholen Panta Rhei, De Borne en de Vonder nemen hieraan deel. Dit toneelstuk van Heleen Volman gaat over de bezetting, de Jodenvervolging, over lafheid en moed en vooral over de vraag waarom volwassenen altijd maar willen dat kinderen over die oorlog van lang geleden horen én nadenken. Ook komen de jodenvervolgingen in Tilburg aan bod.

Het Koning Willem ll College werkt samen met diverse instellingen in de stad. Zo zijn ook Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg betrokken bij de voorbereidingen voor het toneelstuk 'Reizen met eieren'. Voorafgaand aan het optreden van de leerlingen zal er vanuit deze instellingen om 14:00 uur een korte inleiding zijn die gaat over de Tweede Wereldoorlog en de herinneringen daaraan in Tilburg. Hierbij zullen foto's worden getoond die het verhaal over de oorlog illustreren. Ook zal een geschiedenisdocent van het Koning Willem ll College kort spreken over de band van de school met de joodse leerlingen in Tilburg.